Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt net een nieuwe, wollen plaid of deken gekocht en na slechts één keer wassen zit deze al van boven tot onder vol met kleine pluisjes. Hierdoor ziet die mooie plaid er ineens uit alsof je hem al een jaar lang dagelijks gebruikt. Deze kleine wol pluisjes noemen we pillen. Geleidelijk ontstaan er steeds meer kleine bolletjes stof, waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Maar hoe ontstaan deze pillen? Hoe kom je er vanaf? En misschien nog wel belangrijker, hoe voorkom je het? Lees snel verder om erachter te komen hoe jij jouw deken of plaid zo lang mogelijk mooi kunt houden.
Help, mijn plaid zit vol pluisjes!
Pluisjes of pillen kan voorkomen bij iedere soort stof. Katoen pilt over het algemeen niet snel, maar wol is nu eenmaal een stuk gevoeliger voor pilvorming. Men denkt al snel dat het pluizen te maken heeft met de kwaliteit van het wol, maar niets is minder waar. Deze pluisjes ontstaan juist door de wrijving van de vezels in de wol. Kleine woldraadjes wikkelen zich om elkaar heen en zo ontstaan dan pillen. Dit kan zowel tijdens het veelvuldig gebruiken als het wassen van de plaid of deken gebeuren. Hoe vaker de deken gewassen of gebruikt wordt, hoe sneller pilvorming zichtbaar wordt.
Als je wollen plaid of deken net nieuw is, is de wol nog heel vers. De wol is op het wassen, kammen en eventueel verven na, nog volledig puur en dus heerlijk zacht. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw nieuwe aankoop, is het belangrijk om jouw deken met liefde te behandelen. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt, afhankelijk van hoe intensief de deken gebruikt wordt. In deze blog leggen we misschien dan wel de focus op het pillen van wol, maar deze tips & tricks gelden eigenlijk voor iedere soort stof.
Pillen van wol, hoe voorkom ik het?
De kans op het ontstaan van pluizen is het grootst tijdens het wassen van de wollen plaid of deken. Lees daarom altijd goed het wasvoorschrift door. Het klinkt zo logisch, maar toch doen we het niet altijd. Het gebeurt je vast weleens dat je een kledingstuk te heet wast of in de droger gooit, terwijl dat volgens het label eigenlijk niet mag. Toch is het ontzettend belangrijk om te wassen volgens het wasvoorschrift en vooral bij een fragiele stof zoals wol.
Daarnaast raden wij aan om gebruik te maken van een speciaal wolprogramma in combinatie met een wolwasmiddel. Laat de wasmachine niet te hard centrifugeren en maak gebruik van een stevige waszak. Heb je deze niet? No worries! Een katoenen kussensloop is een prima alternatief.
Het wassen van jouw wollen plaid of deken in combinatie met andere grove of scherpe kledingstukken is een van de grootste no-go’s. Ritsen en knopen kunnen de wol namelijk flink beschadigen. Ook de droger kun je het beste vermijden. In de droger ontstaat veel wrijving, waardoor weer nieuwe pillen kunnen ontstaan. Je kunt jouw plaid of deken veel beter aan de (buiten)lucht laten drogen.
Wol pluisjes op een veilige manier verwijderen
Ondanks de bovenstaande tips kan het pillen nooit helemaal voorkomen worden. Deze pluisjes horen nu eenmaal ook wel een klein beetje bij wol. Wil je er toch graag vanaf? Dan raden we jou aan om de pluisjes er vooral niet vanaf te trekken. Dit beschadigt namelijk de wol, wat het pillen alleen nog maar erger kan maken. Je kunt de wol pluisjes beter verwijderen met behulp van een scherp scheermesje. Leg de plaid of deken op een vlakke ondergrond en trek hem een beetje strak. Zo kun je de wol pluisjes makkelijk verwijderen met het scheermesje. Voordat je het weet, ziet jouw plaid of deken weer uit als nieuw!
Zijn er slechts een paar kleine wol pluisjes zichtbaar, maar vormt dit voor jou toch een storende factor? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te verwijderen met een nagelschaartje of borduurschaartje. Trek de pluisjes een beetje omhoog en knip ze voorzichtig af. Nog een andere optie is de pluizentondeuse, ook wel pluizendief genoemd. Met dit elektrische apparaatje verwijder je binnen no-time alle wol pluisjes.
Een nieuwe, wollen plaid gekocht? Maak de plaid een klein beetje vochtig en leg hem in een afgesloten zak een nachtje in de vriezer. Laat de plaid vervolgens de volgende dag liggend ontdooien. De plaid zal hierdoor niet alleen minder pluizen, maar ook een stuk minder prikken. Deze lifehack helpt overigens ook tegen statische elektriciteit.
Wij hopen dat jij lang van jouw wollen deken of plaid zal genieten. Vergeet vooral niet: voorkomen is beter dan genezen. Door jouw wollen deken of plaid direct vanaf het begin op de juiste manier te wassen en onderhouden, heb je er veel langer plezier van! Wees lief voor je dekentje.